Sector
  • Vo
Vakinhoud
  • Voeding

Voedselkwaliteit

23-2-2015

VO onderbouw

​InhoudenVakbegrippen​

Eten en duurzaamheid

Analyseren wat productie, verwerking en bereiding van voedsel kost aan energie en wat het verschil is per product 

Alternatieven aangeven voor producten met grote klimaatbelasting

Reflecteren op eigen verspillingsgedrag

ingrediënten, herkomst, bewerkt, onbewerkt, smaakversterkers, conserveren, producent, duurzaam, bestrijdingsmiddelen, boodschappen, verspillen, portionering, broeikasgassen, landgebruik, energie, transport, voedselafdruk, keurmerken, eerlijke handel, milieu, klimaat 

​Voedselveiligheid

Benoemen wat nodig is om voedsel houdbaar te maken en voedselbederf te voorkomen

Uitleggen waarom voedsel bederft

bacterie, schimmels, rotten, verzuring, atmosfeer, temperatuur, etiket, bewaaradvies, wettelijke eisen, koelkast, vriezer, ontdooien

Voedselproductie en bewerking

Voor- en nadelen van toevoegingen aan voedsel of gebruikte bestrijdingsmiddelen aangeven

Invloed van bewerking van voedsel op voedingswaarde aangeven

biocide, pesticiden, e-nummers, hulpstoffen, smaak, houdbaarheid, textuur, suikers, kleurstoffen, zouten, zetmeel, vetten   

​Etiketten ​

Bewaa​rvoorschriften toepassen

Herkomst benoemen vanaf een verpakking

Omgaan met verpakkingen

herkomst, oorsprong, gebruiksvoorschrift, houdbaarheidsdatum (THT), te gebruiken tot (TGT), fabrikant, bereiden, gebruiken, bewaren

Bovenbouw vmbo

​InhoudenVakbegrippen​

Eten en duurzaamheid

Reflecteren op eigen voedselkeuze en de gevolgen voor de wereldproductie

Reflecteren op eigen verspillingsgedrag

voedselafdruk, dierenwelzijn, milieu, klimaat, eerlijke handel, natuurbehoud, verspillen, verpakking, klimaat, transport, seizoenen, voedselverdeling, politiek, keurmerken. portionering 

​Voedselveiligheid

Benoemen wat nodig is om voedsel houdbaar te maken en voedselbederf te voorkomen

Uitleggen waarom voedsel bederft

bacterie, schimmels, rotten, verzuring, atmosfeer, temperatuur, etiket, bewaaradvies, wettelijke eisen, koelkast, vriezer, ontdooien

Voedselproductie en bewerking

Voorbeelden noemen van de productie van voedsel in Europa en de rest van de wereld

Voor- en nadelen benoemen van biotechnologie, gangbare en biologische producten

Voorbeelden geven van de rol van de voedselindustrie op de kwaliteit van voedsel

​biocide, pesticiden, e-nummers, hulpstoffen, smaak, houdbaarheid, textuur, suikers, kleurstoffen, zouten, zetmeel, vetten 
 

​Etiketten ​

Voedingswaarde en ingrediëntendeclaratie van etiketten gebruiken

Herkennen van keurmerken

e-nummers, ingrediënten, toevoegingen, bewaarvoorschrift, energie, portie, voedingswaarde, verpakkingshoeveelheid

Bovenbouw havo/vwo

​InhoudenVakbegrippen​

Eten en duurzaamheid

Reflecteren op eigen voedselkeuze en de gevolgen voor de wereldproductie

Reflecteren op eigen verspillingsgedrag

​voedselafdruk, dierenwelzijn, fairtrade, milieu, klimaat, eerlijke handel, natuurbehoud, verspillen, verpakking (portionering), klimaat, transport, seizoenen, voedselverdeling, politiek, keurmerken 

​Voedselveiligheid

Benoemen wat nodig is om voedsel houdbaar te maken en voedselbederf te voorkomen

bacterie, schimmels, rotten, verzuring, atmosfeer, temperatuur, etiket, bewaaradvies, wettelijke eisen, koelkast, vriezer, ontdooien

Voedselproductie en bewerking

Voorbeelden noemen van de productie van voedsel in Europa en de rest van de wereld
 
Voorbeelden geven van de rol van de voedselindustrie op de kwaliteit van voedsel
 
Voor- en nadelen benoemen van biotechnologie, gangbare en biologische producten
biocide, pesticiden, e-nummers, hulpstoffen, smaak, houdbaarheid, textuur, suikers, kleurstoffen, zouten, zetmeel, vetten 

​Etiketten ​

Voedingswaarde en ingrediëntendeclaratie van etiketten gebruiken

Herkennen van keurmerken

e-nummers, ingrediënten, toevoegingen, bewaarvoorschrift, energie, portie, voedingswaarde, verpakkingshoeveelheid

Contactpersoon