Sector

  • Vo

Vakinhoud

  • Voeding

Voeding en gezondheid

23-2-2015

VO onderbouw

​InhoudenVakbegrippen​

​Voeding en groei ​

De relatie benoemen tussen een gevarieerd voedingspatroon en gezondheidseffecten

Relatie aangeven van te veel vet, suiker, energie en te weinig vezels met welvaartziekten zoals overgewicht

Eigen normen ten aanzien van een gezonde voeding ontwikkelen in relatie tot de Schijf van Vijf

Gezonde maaltijdpatronen aangeven

​opbouwen, verbranden, regelen, beschermen, voedingsstof, voedingsmiddel, zetmeel, vet, vezels, water, vitamines en mineralen,
mond, tanden, kiezen, slokdarm, maag, 12-vingerige darm, dunne darm, dikke darm, endeldarm, anus, alvleesklier, galblaas, lever, insuline, adrenaline

​Functies van voeding ​

De belangrijkste bronnen van eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels, vitamine C, ijzer en kalk noemen

Variatie benoemen in het eigen eetpatroon

Dagelijks eten verbinden met het biologisch concept van spijsvertering en stofwisseling

brood, crackers, aardappels, rijst, pasta, couscous,  groente, fruit, melk, yoghurt, karnemelk, vis, vlees, vet, water, thee, melk en melkproducten,
groente, fruit, aardappelen
vlees, vis, kaas, eieren en peulvruchten, vetten,
graan en graanproducten

Voeding en lichaamsgewicht​ ​

Reflecteren op aanbevelingen voor eigen leeftijd, situatie en activiteitenpatroon

Eigen lichaamsbeeld en dat van anderen respecteren

Herkennen van dikmakers zoals energiedranken en snacks

Berekenen van Kcal/KJ van voedingsmiddelen en lichamelijke activiteiten in relatie tot de eigen leefstijl

onverzadigde vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, snelopneembare suikers, langzaamopneembare suikers, Kcal/KJ,  leefstijl, inname, verbruik, BMI, lichaamsbeeld, diëten, sociale druk, energiedrankjes

 

Bovenbouw vmbo

​InhoudenVakbegrippen​

​Voeding en groei ​

​Gevolgen benoemen van gezonde en ongezonde voedingsgewoonten op korte en lange termijn

Beschrijven van lijngedrag in relatie tot onregelmatig eten; inname en verbruik in relatie tot overgewicht en extreem, lijnen uitleggen

Juiste informatie opzoeken over gezonde voeding

aankomen, afvallen, overgewicht, ondergewicht, energiebalans, inname, verbruik, leefstijl, gewicht, obesogene omgeving, energiebalans, levensverwachting,  Schijf van Vijf, calorieën, eet- en voedingsgewoonten, bewegen, tandbederf, hart- en vaatziekten, kanker, obesitas, diabetes type 2, cholestorol, bloeddruk, transvetten, bewegen

​Functies van voeding ​

-

-

Voeding en lichaamsgewicht​ ​

Reflecteren op aanbevelingen voor eigen leeftijd, situatie en activiteitenpatroon

Omgevingsfactoren herkennen die invloed hebben op (te) veel eten en (te) weinig bewegen

Berekenen van Kcal/KJ van voedingsmiddelen en lichamelijke activiteiten in relatie tot de eigen leefstijl

obesogene omgeving, sociale druk, reclame, ouders, lichaamsbeeld, BMI, diëten, sociale druk

Bovenbouw havo/vwo

​InhoudenVakbegrippen​

​Voeding en groei ​

Gevolgen benoemen van gezonde en ongezonde voedingsgewoonten op korte en lange termijn

Beschrijven van lijngedrag in relatie tot onregelmatig eten; inname en verbruik in relatie tot overgewicht, obesitas en extreem, lijnen uitleggen

Juiste informatie opzoeken over gezonde voeding

aankomen, afvallen, overgewicht, ondergewicht, energiebalans, inname, verbruik, leefstijl, gewicht, obesogene omgeving, energiebalans, levensverwachting,  schijf van vijf, calorieën, eet- en voedingsgewoonten, bewegen, tandbederf, hart- en vaatziekten, kanker, obesitas, diabetes type 2, cholestorol, bloeddruk, transvetten, bewegen

​Functies van voeding ​

-

-

Voeding en lichaamsgewicht​ ​

Reflecteren op aanbevelingen voor eigen leeftijd, situatie en activiteitenpatroon

Omgevingsfactoren herkennen die invloed hebben op (te) veel eten en (te) weinig bewegen

Berekenen van Kcal/KJ van voedingsmiddelen en lichamelijke activiteiten in relatie tot de eigen leefstijl

obesogene omgeving, sociale druk, reclame, ouders, lichaamsbeeld, BMI, diëten, sociale druk

Contactpersoon