Sector
  • Vo
Vakinhoud
  • Voeding

Eten kopen, bereiden, beleven

23-2-2015

VO onderbouw

​InhoudenVakbegrippen​

Eetgewoonten

Eetgewoonten onderzoeken

Vergelijken van eetpatronen van anderen in de omgeving met eigen eetpatroon

Zich bewust zijn van veranderingen in eigen smaakperceptie

gezonde eet- en drinkgewoonten, culturen, voedseltrends, voedingspatroon, voedselkeuzes,  proeven, eetmomenten, hoofdsmaken, zintuigen, smaakperceptie, overblijven, schoolkantine

​Voedsel kopen

Hoeveelheden berekenen, boodschappenlijst maken en inkopen doen met een budgetmaaltijdplanning, zakgeld, ouders, hoeveelheden, boodschappenlijst, budget, vergelijken, afwegen, verleidingen, recepten, impulsinkoop

Vergelijkend warenonderzoek

Keurmerken benoemen

Producten met keurmerken in de winkel herkennen

Vergelijkend warenonderzoek uitvoeren in de winkel

Reclame analyseren

​winkelaanbod, reclame,  televisie, folder, aanbieding, verleiding, marketing, verpakking, proeven, smaak- en geurbeleving, vers, versbeleving,  kant-en-klaar, kwaliteit, kwantiteit, prijs-kwaliteit verhouding, keurmerken, ik kies bewust, ik kies gezond, eko, fairtrade, A-merk, B-merk, huismerk, Voedingscentrum

​Eten bereiden ​

Eenvoudige maaltijden voor zichzelf bereiden

Hygiënisch werken bij voedselbereiding

keukengerei, kooktechnieken, recept, bakken, koken, smeren, wassen, snijden, schillen,  pellen, experimenteren, opdienen, smaak- en geurbeleving, bewaren, voedselveiligheid, hygiëne, bederf, bewaren, bereidingsadvies, verpakken

​Sociale aspecten van eten ​

Plezier beleven aan samen eten met anderen

Herkennen van voor- en nadelen van trendy voedsel

Voorbeelden geven van emotionele triggers voor eten

Eigen eetgedrag ten opzichte van anderen analyseren

Rekening  houden met anderen die een speciaal dieet (moeten) volgen

smaakvoorkeuren, hoofdsmaken, smaakopvoeding, trends in eetgedrag, verjaardag, feestdagen, groepsdruk

​Culturele aspecten van eten ​

Voedseltrends herkennen in eigen leeftijdsgroep en andere culturele groepen

levensovertuiging, religie, cultuur, feest, traditie, ritueel slachten, familiecultuur,  denk hierbij aan: koosjer, vegatarisch, alcohol, sabbat, reinheid

Bovenbouw vmbo

​InhoudenVakbegrippen​

Eetgewoonten

Analyseren van eigen voedingspatroon en vergelijken met dat van anderen

Eigen voedselkeuzes maken

culturen, voedseltrends,  dranktrends, voedingspatroon, voedselkeuzes, voedselfabels,  smaakperceptie, schoolkantine

​Voedsel kopen

Hoeveelheden berekenen, boodschappenlijst maken en inkopen doen met een budgetmaaltijdplanning, zakgeld, ouders, hoeveelheden, boodschappenlijst, budget, vergelijken, verleidingen, porties, afwegen, recepten, impulsaankoop

Vergelijkend warenonderzoek

Kosten van voedingsmiddelen vergelijken

Betrouwbare bronnen kiezen  voor informatie over eten, drinken en gezondheid

Keurmerken benoemen

Producten met keurmerken in de winkel herkennen

Vergelijkend warenonderzoek uitvoeren in de winkel

Reclame analyseren

​reclame, aanbieding, verleiding, marketing, merkbeleving, kwaliteit, kwantiteit, prijs-kwaliteit verhouding, keurmerken, ik kies bewust, ik kies gezond, eko, fairtrade, A-merk, B-merk, huismerk, Voedingscentrum

​Eten bereiden ​

Verschillende bereidingstechnieken toepassen, zoals bakken, braden, koken en stoven

Juiste hoeveelheden afwegen

keukengerei, kooktechnieken, experimenteren,  braden, stoven, bakken, koken, tijdsplanning, opdienen, smaak- en geurbeleving, bewaren,  voedselveiligheid, bederf, bewaren, bereidingsadvies, verpakken

​Sociale aspecten van eten ​

Plezier beleven aan samen eten en koken met anderen

Herkennen van voor- en nadelen van trendy voedsel

Voorbeelden geven van emotionele triggers voor eten

Beargumenteren van voedselkeuze bij feestelijke gelegenheden (wel of niet eten, ingaan tegen de verwachting)

Rekening houden met anderen die een speciaal dieet (moeten) volgen

​smaakvoorkeuren, trends in eetgedrag,  maatschappij, sociale druk

​Culturele aspecten van eten ​

Voorbeelden geven van gezond en duurzaam eten in relatie tot vegetarisch, kosjer, halal en biologisch

Respectvol omgaan met verschillende culturele uitingen rondom voeding

levensovertuiging, religie, cultuur, feest, traditie, familiecultuur, denk hierbij aan: koosjer, halal

Bovenbouw havo/vwo

​InhoudenVakbegrippen​

Eetgewoonten

Analyseren van eigen voedingspatroon en vergelijken met dat van anderen

Eigen voedselkeuzes maken

culturen, voedseltrends, dranktrends, voedingspatroon, voedselkeuzes, voedselfabels,  smaakperceptie, schoolkantine

​Voedsel kopen

Hoeveelheden berekenen, boodschappenlijst maken en inkopen doen met een budgetmaaltijdplanning, zakgeld, ouders, hoeveelheden, boodschappenlijst, budget, vergelijken, verleidingen, porties, afwegen, recepten, impulsaankoop

Vergelijkend warenonderzoek

Kosten van voedingsmiddelen vergelijken

Betrouwbare bronnen kiezen voor informatie over eten, drinken en gezondheid

Keurmerken benoemen

Producten met keurmerken in de winkel herkennen

Vergelijkend warenonderzoek uitvoeren in de winkel

Reclame analyseren

​reclame, aanbieding, verleiding, marketing, merkbeleving, kwaliteit, kwantiteit, prijs-kwaliteit verhouding, keurmerken, ik kies bewust, ik kies gezond, eko, fairtrade, A-merk, B-merk, huismerk, Voedingscentrum

​Eten bereiden ​

Verschillende bereidingstechnieken toepassen, zoals bakken, braden, koken en stoven

Juiste hoeveelheden afwegen

keukengerei, kooktechnieken, experimenteren,  braden, stoven, bakken, koken, tijdsplanning, opdienen, smaak- en geurbeleving, bewaren,  voedselveiligheid, bederf, bewaren, bereidingsadvies, verpakken

​Sociale aspecten van eten ​

Plezier beleven aan samen eten en kokenmet anderen

Herkennen van voor- en nadelen van trendy voedsel

Voorbeelden geven van emotionele triggers voor eten

Beargumenteren van voedselkeuze bij feestelijke gelegenheden (wel of niet eten, ingaan tegen de verwachting)

Rekening houden met anderen die een speciaal dieet (moeten) volgen

​smaakvoorkeuren, trends in eetgedrag,  maatschappij, sociale druk

​Culturele aspecten van eten ​

Voorbeelden geven van gezond en duurzaam eten in relatie tot vegetarisch, kosjer, halal en biologisch

Respectvol omgaan met verschillende culturele uitingen rondom voeding

levensovertuiging, religie, cultuur, feest, traditie, familiecultuur, denk hierbij aan: koosjer, halal

Contactpersoon