Sector

  • Vmbo onderbouw
  • Havo onderbouw
  • Vwo onderbouw
  • Gymnasium onderbouw

Vakinhoud

  • Voeding

Voedselkwaliteit

15-11-2016
​InhoudenVakbegrippen​

Eten en duurzaamheid

Analyseren wat productie, verwerking en bereiding van voedsel kost aan energie en wat het verschil is tussen voedingsmiddelen

Alternatieven beschrijven voor producten met grote klimaatbelasting.

Reflecteren op eigen verspillingsgedrag

ingrediënten, herkomst, bewerkt, onbewerkt, smaakversterkers, conserveren, producent, duurzaam, bestrijdingsmiddelen, boodschappen, verspillen, portionering, broeikasgassen, landgebruik, energie, transport, voedselafdruk, keurmerken, eerlijke handel, milieu, klimaat

​Voedselveiligheid

Beschrijven wat er nodig is om voedsel houdbaar te maken en voedselbederf te voorkomen

Uitleggen hoe het komt dat voedsel bederft

bacterie, schimmel, rotten, verzuring, atmosfeer, temperatuur, etiket, bewaaradvies,  koelkast, vriezer, ontdooien

Voedselproductie en bewerking

Voor- en nadelen beschrijven van toevoegingen aan voedsel en/of gebruikte bestrijdingsmiddelen

Uitleggen wat de invloed van bewerking van voedingsmiddelen is op de voedingswaarde

biocide, pesticiden, e-nummers, hulpstoffen, toevoegingen, suikers, kleurstoffen, zouten, zetmeel, vetten

​Etiketten ​

Uitleggen wat bewaarvoorschriften betekenen bij verpakte levensmiddelen.

Beschrijven wat de herkomst is van een levensmiddel aan de hand van de verpakking

Uitleggen wat de informatie op verpakkingen van levensmiddelen betekent (energieverbruik, voedingsstoffen, e-nummers ed)

herkomst, oorsprong, gebruiksvoorschrift, houdbaarheidsdatum (THT), te gebruiken tot (TGT), fabrikant, bereiden, gebruiken, bewaren