Sector

  • Vmbo onderbouw
  • Havo onderbouw
  • Vwo onderbouw
  • Gymnasium onderbouw

Vakinhoud

  • Voeding

Voeding en gezondheid

15-11-2016
InhoudenVakbegrippen​

​Voeding en groei ​

De relatie uitleggen tussen een gevarieerd voedingspatroon en gezondheidseffecten.

De relatie uitleggen tussen het eten van te veel vet, suiker, energie en te weinig vezels met welvaartziekten zoals overgewicht en hart- en vaatziekten

Uitleggen wat het gezondheidseffect is van mijn eigen voedingspatroon

De groepen van de schijf van vijf beschrijven

​​​Schijf van Vijf, overgewicht, ondergewicht, transvetten, calorieën, eet- en voedingsgewoonten, bewegen, tandbederf, gewicht, hart- en vaatziekten, kanker, obesitas, diabetes type 2, cholestorol, bloeddruk

​Functies van voeding ​

De belangrijkste bronnen van eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels, vitamine C, ijzer en kalk beschrijven

Reflecteren op de variatie in het eigen eetpatroon

Het biologisch concept spijsvertering en stofwisseling aan de hand van eigen dagelijks eten uitleggen

voedingsstof, voedingsmiddel, zetmeel, vet, vezels, water, vitamines en mineralen, mond, tanden, kiezen, slokdarm, maag, 12-vingerige darm, dunne darm, dikke darm, endeldarm, anus, alvleesklier, galblaas, lever, insuline, adrenaline

Voeding en lichaamsgewicht​ ​

Reflecteren op aanbevelingen voor eigen  leeftijd, situatie en activiteitenpatroon

Uitleggen hoe ik mijn eigen lichaamsbeeld en dat van anderen kan respecteren

Beschrijven wat dikmakers zijn, bijvoorbeeld energydranken en snacks

Energetische waarde van voedingsmiddelen (Kcal/KJ) en het verbruik bij lichamelijke activiteiten berekenen in relatie tot mijn leefstijl

onverzadigde vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, snelopneembare suikers, langzaamopneembare suikers, Kcal/KJ,  leefstijl, inname, verbruik, BMI, lichaamsbeeld, diëten, sociale druk, energiedrankjes