Sector

  • Vmbo onderbouw
  • Havo onderbouw
  • Vwo onderbouw
  • Gymnasium onderbouw

Vakinhoud

  • Voeding

Eten kopen, bereiden, beleven

15-11-2016
​InhoudenVakbegrippen​

Eetgewoonten

Eetgewoonten onderzoeken

De eetgewoonten en eetpatronen van mezelf en van anderen in mijn omgeving onderzoeken en beschrijven

De veranderingen in mijn eigen smaakperceptie uitleggen

gezond, eet- en drinkgewoonten, culturen, voedseltrends, voedingspatroon, voedselkeuzes,  proeven, eetmomenten, hoofdsmaken, zintuigen, smaakperceptie, overblijven, schoolkantine

​Voedsel kopen

Aan de hand van een budget een maaltijd samenstellen, door de hoeveelheden te berekenen en een bijpassende boodschappenlijst te maken

maaltijdplanning, zakgeld, ouders, hoeveelheden, boodschappenlijst, budget, vergelijken, afwegen, verleidingen, recepten, impulsinkoop

Vergelijkend warenonderzoek

Keurmerken beschrijven

Producten met keurmerken in de winkel herkennen

Vergelijkend warenonderzoek uitvoeren in de winkel

Reclame analyseren

​winkelaanbod, reclame, televisie, folder, aanbieding, verleiding, marketing, verpakking, proeven, smaakbeleving, geurbeleving, vers, versbeleving,  kant-en-klaar, kwaliteit, kwantiteit, prijs-kwaliteit verhouding, keurmerken, ik kies bewust, ik kies gezond, eko, fairtrade, A-merk, B-merk, huismerk, Voedingscentrum

​Eten bereiden ​

Eenvoudige maaltijden voor mezelf bereiden en daarbij hygiënisch werken

keukengerei, kooktechnieken, recept, bakken, koken, smeren, wassen, snijden, schillen, pellen, experimenteren, opdienen, smaak- en geurbeleving, bewaren, voedeselveiligheid, hygiëne, bederf, bewaren, bereidingsadvies, verpakken

​Sociale aspecten van eten ​

Plezier beleven aan samen eten met anderen

Uitleggen wat de voor- en nadelen zijn van trendy voedsel

Voorbeelden beschrijven van emotionele triggers voor eten

Uitleggen hoe ik rekening kan houden met anderen die een speciaal dieet (moeten) volgen

Eigen eetgedrag ten opzichte van anderen analyseren

smaakvoorkeuren, hoofdsmaken, smaakopvoeding, trends in eetgedrag, verjaardag, feestdagen, groepsdruk

​Culturele aspecten van eten

Voedseltrends onderzoeken van eigen leeftijdsgroep en die van andere culturen/groepen

levensovertuiging, religie, cultuur, feest, traditie, ritueel slachten, familiecultuur, koosjer, vegetarisch, alcohol, sabbat, reinheid