Sector
  • 0-4 jaar
  • Po
  • Vo
  • Mbo
  • Hbo
  • Wo
Vakinhoud
  • Voeding

Voedselproductie en bewerking

16-12-2016
​​​​​Inhouden​​Vakbegrippen

​0-4 jaar

Planten herkennen die voedsel geven

-

groep 1-2

Herkennen wat de groei van planten is die voedsel geven in hun natuurlijke omgeving, bijvoorbeeld in de schooltuin

De basisproducten van planten, zoals groenten, fruit, brood en drinken rubriceren

bewerkt, onbewerkt, groei, water, zonlicht, lucht, zaadjes zaaien, plantjes poten  

​groep 3-6

Verschillende soorten voedselbewerking beschrijven

De groei van planten beschrijven in relatie tot seizoenen

toevoegingen, suiker, zout, kleurstoffen, voedingswaarde, smaak, kleur, houdbaarheid, groei, vrucht, wortel, zaad

​groep 7-8

Uitleggen wat bewerkte en niet bewerkte producten zijn.

Beschrijven wat toevoegingen en bestrijdingsmiddelen zijn en uitleggen waarom ze worden gebruikt bij voedselproductie

biocide, pesticiden, e-nummers, hulpstoffen, toevoegingen, suikers, kleurstoffen, zouten, zetmeel, vetten

​VO onderbouw

Voor- en nadelen van toevoegingen aan voedsel of gebruikte bestrijdingsmiddelen aangeven

Invloed van bewerking van voedsel op voedingswaarde aangeven

biocide, pesticiden, e-nummers, hulpstoffen, smaak, houdbaarheid, textuur, suikers, kleurstoffen, zouten, zetmeel, vetten 

​Bovenbouw vmbo

Voorbeelden noemen van de productie van voedsel in Europa en de rest van de wereld

Voor- en nadelen benoemen van biotechnologie, gangbare en biologische producten

Voorbeelden geven van de rol van de voedselindustrie op de kwaliteit van voedsel

​biocide, pesticiden, e-nummers, hulpstoffen, smaak, houdbaarheid, textuur, suikers, kleurstoffen, zouten, zetmeel, vetten 

​Bovenbouw havo/vwo

Beschrijven hoe de productie van voedsel in Europa is ten opzicht van de rest van de wereld.

Voor- en nadelen beschrijven van biotechnologie, gangbare en biologische producten

Beschrijven wat de rol van de voedselindustrie is op de kwaliteit van voedsel

biocide, pesticiden, e-nummers, hulpstoffen, toevoegingen, suikers, kleurstoffen, zouten, zetmeel, vetten

MBO

Beschrijven hoe de productie van voedsel in Europa is ten opzicht van de rest van de wereld.

Beschrijven wat de rol van de voedselindustrie is op de kwaliteit van voedsel

biocide, pesticiden, e-nummers, hulpstoffen, smaak, houdbaarheid, textuur, suikers, kleurstoffen, zouten, zetmeel, vetten, ecosysteem

​HBO/WO

Beschrijven hoe de productie van voedsel in Europa is ten opzicht van de rest van de wereld.

Beschrijven wat de rol van de voedselindustrie is op de kwaliteit van voedsel

biocide, pesticiden, e-nummers, hulpstoffen, smaak, houdbaarheid, textuur, suikers, kleurstoffen, zouten, zetmeel, vetten, ecosysteem

Contactpersoon