Sector
  • 0-4 jaar
  • Po
  • Vo
  • Mbo
  • Hbo
  • Wo
Vakinhoud
  • Voeding

Eten en duurzaamheid

16-12-2016
​​​​​​​​​​​​​​​​Inhouden​Vakbegrippen

​0-4 jaar

-​

-

groep 1-2

-

​-

​groep 3-6

Uitleggen waar de voedingsmiddelen vandaan komen.

herkomst, planten, dieren, boerderij, vissers, fabriek, schooltuin, seizoenen, voedselaanbod

​groep 7-8

Onderzoeken wat de stappen zijn in een voedselproductieketen.

Onderscheiden wat regulieren en duurzame productiemethodes zijn.

ingrediënten, herkomst, bewerkt, onbewerkt, smaakversterkers, conserveren, producent, duurzaam, voedselproductieketen 

​VO onderbouw

Analyseren wat productie, verwerking en bereiding van voedsel kost aan energie en wat het verschil is tussen voedingsmiddelen.

Alternatieven beschrijven voor producten met grote klimaatbelasting.

Reflecteren op eigen verspillingsgedrag

ingrediënten, herkomst, bewerkt, onbewerkt, smaakversterkers, conserveren, producent, duurzaam, bestrijdingsmiddelen, boodschappen, verspillen, portionering, broeikasgassen, landgebruik, energie, transport, voedselafdruk, keurmerken, eerlijke handel, milieu, klimaat 

​Bovenbouw vmbo

Een eigen afweging maken voor eigen voedselkeuze en de gevolgen daarvan relateren aan de wereldvoedselproductie

Reflecteren op eigen verspillingsgedrag

voedselafdruk, dierenwelzijn, milieu, klimaat, eerlijke handel, natuurbehoud, verspillen, verpakking, klimaat, transport, seizoenen, voedselverdeling, politiek, keurmerken. portionering 

​Bovenbouw havo/vwo

Een eigen afweging maken voor eigen voedselkeuze en de gevolgen daarvan relateren aan de wereldvoedselproductie

Reflecteren op eigen verspillingsgedrag

voedselafdruk, dierenwelzijn, fairtrade, milieu, klimaat, eerlijke handel, natuurbehoud, verspillen, verpakking (portionering), klimaat, transport, seizoenen, voedselverdeling, politiek, keurmerken

MBO

Een eigen afweging maken voor eigen voedselkeuze en de gevolgen daarvan relateren aan de wereldvoedselproductie

Reflecteren op eigen verspillingsgedrag

voedselafdruk, dierenwelzijn,  klimaat, eerlijke handel, natuurbehoud, verspillen (portionering), verpakking, klimaat, transport, seizoenen, voedselverdeling, politiek, klimaatweegschaal, energielabels, ecologisch, biologisch

​HBO/WO

Een eigen afweging maken voor eigen voedselkeuze en de gevolgen daarvan relateren aan de wereldvoedselproductie

Reflecteren op eigen verspillingsgedrag

voedselafdruk, dierenwelzijn,  klimaat, eerlijke handel, natuurbehoud, verspillen (portionering), verpakking, klimaat, transport, seizoenen, voedselverdeling, politiek, klimaatweegschaal, energielabels, ecologisch, biologisch

Contactpersoon