Sector
  • 0-4 jaar
  • Po
  • Vo
  • Mbo
  • Hbo
  • Wo
Vakinhoud
  • Voeding

Voeding en lichaamsgewicht

16-12-2016
​​​​​​​​​​​​​​Inhouden​Vakbegrippen

​0-4 jaar

-

-

groep 1-2

-​

​-

​groep 3-6

De juiste hoeveelheden basisvoedingsmiddelen voor mezelf benoemen

Uitleggen dat mijn voedselbehoefte afhankelijk is van lengte, gewicht en activiteit

Uitleggen dat ik een bepaalde hoeveelheid basisvoedsel (eten en drinken) nodig heb
per dag voor de voedingstoffen en dat de rest extra is

bewegen, voeding, koolhydraten, eiwit, vet, zetmeel, suiker, energie

​groep 7-8

Benoemen wat mijn eigen inname is van frisdrank, energydrankjes en limonade, zoete en vette extra's

Uitleggen hoeveel mijn eigen inname is van zoete en vette extra's

Beschrijven wat mijn eigen eet- en beweegpatroon is

Uitleggen dat energieopname en –verbruik in evenwicht horen te zijn

voedingsstof, voedingsmiddel, zetmeel, vet, vezels, water, vitamines en mineralen,
mond, tanden, kiezen, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, endeldarm, anus, alvleesklier, galblaas, lever

​VO onderbouw

Reflecteren op aanbevelingen voor eigen  leeftijd, situatie en activiteitenpatroon

Uitleggen hoe ik mijn eigen lichaamsbeeld en dat van anderen kan respecteren

Beschrijven wat dikmakers zijn, bijvoorbeeld energydranken en snacks

Energetische waarde van voedingsmiddelen (Kcal/KJ) en het verbruik bij lichamelijke activiteiten berekenen in relatie tot mijn leefstijl

onverzadigde vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, snel opneembare suikers, langzaam opneembare suikers, Kcal/KJ,  leefstijl, inname, verbruik, BMI, lichaamsbeeld, diëten, sociale druk, energiedrankjes

​Bovenbouw vmbo

Reflecteren op aanbevelingen voor eigen leeftijd, situatie en activiteitenpatroon

Omgevingsfactoren beschrijven die invloed hebben op (te) veel eten en (te) weinig bewegen

Energetische waarde van voedingsmiddelen (Kcal/KJ) en het verbruik bij lichamelijke activiteiten berekenen in relatie tot mijn leefstijl

onverzadigde vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, snel opneembare suikers, langzaam opneembare suikers, Kcal/KJ,  leefstijl, inname, verbruik, BMI, lichaamsbeeld, diëten, sociale druk, energiedrankjes

​Bovenbouw havo/vwo

Reflecteren op aanbevelingen voor eigen leeftijd, situatie en activiteitenpatroon

Omgevingsfactoren beschrijven die invloed hebben op (te) veel eten en (te) weinig bewegen

Energetische waarde van voedingsmiddelen (Kcal/KJ) en het verbruik bij lichamelijke activiteiten berekenen in relatie tot mijn leefstijl

onverzadigde vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, snel opneembare suikers, langzaam opneembare suikers, Kcal/KJ,  leefstijl, inname, verbruik, BMI, lichaamsbeeld, diëten, sociale druk, energiedrankjes

MBO

Reflecteren op aanbevelingen voor eigen leeftijd, situatie en activiteitenpatroon

Omgevingsfactoren beschrijven die invloed hebben op (te) veel eten en (te) weinig bewegen

Energetische waarde van voedingsmiddelen (Kcal/KJ) en het verbruik bij lichamelijke activiteiten berekenen in relatie tot mijn leefstijl

bewegen, voeding, lichaamsbeeld, BMI, diëten, sociale druk

​HBO/WO

Reflecteren op aanbevelingen voor eigen leeftijd, situatie en activiteitenpatroon

Omgevingsfactoren beschrijven die invloed hebben op (te) veel eten en (te) weinig bewegen

Energetische waarde van voedingsmiddelen (Kcal/KJ) en het verbruik bij lichamelijke activiteiten berekenen in relatie tot mijn leefstijl

bewegen, voeding, lichaamsbeeld, BMI, diëten, sociale druk

Contactpersoon