Sector
  • 0-4 jaar
  • Po
  • Vo
  • Mbo
  • Hbo
  • Wo
Vakinhoud
  • Voeding

Functies van voeding

16-12-2016
​​​​​​​​​​​​​​Inhouden​Vakbegrippen

​0-4 jaar

-

-

groep 1-2

De verschillende voedingsmiddelen die bijdragen aan gezondheid benoemen.

De basisvoedingsmiddelen in hoofdgroepen benoemen.

Uitleggen dat eten, drinken en groeien met elkaar te maken hebben.

brood, crackers, aardappels, rijst, pasta, couscous, groente, fruit, melk, yoghurt, karnemelk, vis, vlees, water, thee, melk(producten), aardappelen, kaas, eieren,  peulvruchten, vetten, graan(producten)

​groep 3-6

Beschrijven welke functie voedingsstoffen hebben in het lichaam

De zeven eetmomenten uitleggen.

groente, fruit, brood, aardappelen, peulvruchten, melk(producten), kaas, vleeswaren, vis, kip, eieren, vleesvervangers, smeervetten,  bereidingsvetten, water, eten, basisvoedsel

​groep 7-8

Uitleggen wat de verschillende functies van voedingsstoffen zijn.

De hoofdtaken per voedingsstof beschrijven en deze verbinden aan voedingsmiddelen.

Het biologisch concept spijsvertering en stofwisseling aan de hand van eigen dagelijks eten uitleggen.

voedingsstof, voedingsmiddel, zetmeel, vet, vezels, water, vitamines en mineralen,
mond, tanden, kiezen, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, endeldarm, anus, alvleesklier, galblaas, lever

​VO onderbouw

De belangrijkste bronnen van eiwitten, koolhydragen, vetten, vezels, vitamine C, ijzer en kalk beschrijven.

Reflecteren op de variatie in het eigen eetpatroon

Het biologisch concept spijsvertering en stofwisseling aan de hand van eigen dagelijks eten uitleggen.

voedingsstof, voedingsmiddel, zetmeel, vet, vezels, water, vitamines en mineralen,
mond, tanden, kiezen, slokdarm, maag, 12-vingerige darm, dunne darm, dikke darm, endeldarm, anus, alvleesklier, galblaas, lever, insuline, adrenaline

​Bovenbouw vmbo

-

-

​Bovenbouw havo/vwo

-

​-

MBO

-

​-

​HBO/WO

-

​-

Contactpersoon