Sector

  • 0-4 jaar
  • Po
  • Vo
  • Mbo
  • Hbo
  • Wo

Vakinhoud

  • Voeding

Voedselveiligheid

15-1-2015
​​​​​​​​​​​​​​​​​​Inhouden​Vakbegrippen

​0-4 jaar

Handen wassen voordat je gaat eten

-

groep 1-2

Aangeven wat er in de koelkast moet worden bewaard en wat niet

Handen wassen voordat je gaat eten

Fruit en groenten wassen

Op hoofdlijnen risico's in de keuken benoemen

hygiëne, keuken, koelen, messen, fornuizen, handen wassen

​groep 3-6

Aangeven hoe snel vers voedsel bederft
 
Beschrijven van functie van verpakken van voedsel

bederf, bewaren, hygiëne

​groep 7-8

Benoemen van hygiëne-aspecten in de keuken

Benoemen van manieren om voedsel te bewaren

schoonmaken, rauw eten, gaar eten, verhitten, te gebruiken tot, ontdooien, bewaren, weggooien, wettelijke eisen

​VO onderbouw

Benoemen wat nodig is om voedsel houdbaar te maken en voedselbederf te voorkomen

Uitleggen waarom voedsel bederft

bacterie, schimmels, rotten, verzuring, atmosfeer, temperatuur, etiket, bewaaradvies, wettelijke eisen, koelkast, vriezer, ontdooien

​Bovenbouw vmbo

Benoemen wat nodig is om voedsel houdbaar te maken en voedselbederf te voorkomen

Uitleggen waarom voedsel bederft

​bacterie, schimmels, rotten, verzuring, atmosfeer, temperatuur, etiket, bewaaradvies, wettelijke eisen, koelkast, vriezer, ontdooien

​Bovenbouw havo/vwo

Benoemen wat nodig is om voedsel houdbaar te maken en voedselbederf te voorkomen

bacterie, schimmels, rotten, verzuring, atmosfeer, temperatuur, etiket, bewaaradvies, wettelijke eisen, koelkast, vriezer, ontdooien

MBO

Alternatieven geven voor slim kopen, slim bereiden en slim bewaren van voedsel

boodschappenlijst, budget, voedselveiligheid, hygiëne, bewaaradvies

​HBO/WO

Alternatieven geven voor slim kopen, slim bereiden en slim bewaren van voedsel

boodschappenlijst, budget, voedselveiligheid, hygiëne, bewaaradvies​