Sector

  • 0-4 jaar
  • Po
  • Vo
  • Mbo
  • Hbo
  • Wo

Vakinhoud

  • Voeding

Voedselproductie en bewerking

15-1-2015
​​​​​Inhouden​​Vakbegrippen

​0-4 jaar

De groei van planten die voedsel geven in hun natuurlijke omgeving volgen

-

groep 1-2

De groei van planten die voedsel geven in hun natuurlijke omgeving volgen, bijvoorbeeld in de schooltuin

Basisproducten van planten zoals groenten, fruit, brood en drinken rubriceren

bewerkt, onbewerkt, groei, water, zonlicht, lucht, zaadjes zaaien, plantjes poten  

​groep 3-6

Benoemen van verschillende soorten voedselbewerking

De groei van planten en voedselproductie beschrijven in relatie tot seizoenen

Toevoegingen: suiker, zout, kleurstoffen, 
Invloed op voedingswaarde: smaak, kleur, houdbaarheid
Groei van plant: vrucht, wortel, zaad met voedingstoffen voor plant als suikers, zouten, vetten

​groep 7-8

Bewerkte en niet bewerkte producten onderscheiden

Een aantal toevoegingen en bestrijdingsmiddelen herkennen en benoemen waarom ze worden gebruikt bij voedselproductie

biocide, pesticiden, e-nummers, hulpstoffen, toevoegingen, suikers, kleurstoffen, zouten, zetmeel, vetten

​VO onderbouw

Voor- en nadelen van toevoegingen aan voedsel of gebruikte bestrijdingsmiddelen aangeven

Invloed van bewerking van voedsel op voedingswaarde aangeven

biocide, pesticiden, e-nummers, hulpstoffen, smaak, houdbaarheid, textuur, suikers, kleurstoffen, zouten, zetmeel, vetten 

​Bovenbouw vmbo

Voorbeelden noemen van de productie van voedsel in Europa en de rest van de wereld

Voor- en nadelen benoemen van biotechnologie, gangbare en biologische producten

Voorbeelden geven van de rol van de voedselindustrie op de kwaliteit van voedsel

​biocide, pesticiden, e-nummers, hulpstoffen, smaak, houdbaarheid, textuur, suikers, kleurstoffen, zouten, zetmeel, vetten 

​Bovenbouw havo/vwo

Voorbeelden noemen van de productie van voedsel in Europa en de rest van de wereld
 
Voorbeelden geven van de rol van de voedselindustrie op de kwaliteit van voedsel
 
Voor- en nadelen benoemen van biotechnologie, gangbare en biologische producten

biocide, pesticiden, e-nummers, hulpstoffen, smaak, houdbaarheid, textuur, suikers, kleurstoffen, zouten, zetmeel, vetten 

MBO

Voorbeelden noemen van de productie van voedsel in Europa en de rest van de wereld
 
Voorbeelden geven van de rol van de voedselindustrie op de kwaliteit van voedsel

biocide, pesticiden, e-nummers, hulpstoffen, smaak, houdbaarheid, textuur, suikers, kleurstoffen, zouten, zetmeel, vetten, ecosysteem

​HBO/WO

Voorbeelden noemen van de productie van voedsel in Europa en de rest van de wereld
 
Voorbeelden geven van de rol van de voedselindustrie op de kwaliteit van voedsel
biocide, pesticiden, e-nummers, hulpstoffen, smaak, houdbaarheid, textuur, suikers, kleurstoffen, zouten, zetmeel, vetten, ecosysteem