Sector

  • 0-4 jaar
  • Po
  • Vo
  • Mbo
  • Hbo
  • Wo

Vakinhoud

  • Voeding

Voeding en groei

12-7-2016
​​​​​​​​​​InhoudenVakbegrippen
​0-4 jaar​​

​​De begrippen eten, drinken, snoep, honger, trek, dorst (correct) beschrijven

eten, drinken, dorst, honger, snoep, lekker

​groep 1-2

Uitleggen dat er verschil is tussen eten om gezond van te groeien of om te snoepen / snacken

Verschillende eetmomenten beschrijven

Uitleggen dat je genoeg moet drinken

Uitleggen dat je beter water kunt drinken dan drinken met veel suiker

​groente, fruit, brood, aardappelen, melk(producten), kaas, vlees, ontbijt, lunch, diner

​groep 3-6

​Uitleggen dat er verschil is tussen eten om gezond van te groeien of om te snoepen / snacken

Verschillende eetmomenten beschrijven

Uitleggen dat je genoeg moet drinken

Uitleggen dat je beter water kunt drinken dan drinken met veel suiker

Uitleggen wat basisvoedsel is en wat niet

groente, fruit, brood, aardappelen, peulvruchten, melk(producten), kaas, vleeswaren, vis, kip, eieren, vleesvervangers, smeer- en bereidingsvetten, water drinken

​​groep 7-8

De groepen van de schijf van vijf beschrijven

Gezonde alternatieven beschrijven voor minder gezonde onderdelen van maaltijden of extra's

Verschil uitleggen tussen voedingsmiddelen en voedingsstoffen

Reflecteren op mijn eigen voedingspatroon ten aanzien van de aanbevolen hoeveelheid per dag en de richtlijnen van de schijf van vijf

​productgroepen, groente, fruit, brood, aardappelen, peulvruchten, melk(producten), kaas, vleeswaren, vis, kip, eieren, vleesvervangers, smeervetten, bereidingsvetten, water, zetmeel, vezels, vitamines, mineralen, eiwitten, vetten,  verzadigd vet, onverzadigd vet, variatie, veiligheid, aanbevolen hoeveelheden, gevarieerd eten, eetmomenten, basisvoedsel, bewegen, calorieën

VO onderbouw

De relatie uitleggen tussen een gevarieerd voedingspatroon en gezondheidseffecten.

De relatie uitleggen tussen het eten van te veel vet, suiker, energie en te weinig vezels met welvaartziekten zoals overgewicht en hart- en vaatziekten

Uitleggen wat het gezondheidseffect is van mijn eigen voedingspatroon

De groepen van de schijf van vijf beschrijven

​​Schijf van Vijf, overgewicht, ondergewicht, transvetten, calorieën, eet- en voedingsgewoonten, bewegen, tandbederf, gewicht, hart- en vaatziekten, kanker, obesitas, diabetes type 2, cholesterol, bloeddruk

Bovenbouw vmbo

Uitleggen wat de gevolgen zijn van gezonde en ongezonde voedingsgewoonten op korte en lange termijn

Reflecteren op eigen eetpatroon in relatie tot eigen lichaamsgewicht (denk aan onregelmatig eten, extreem lijnen, overmatig eten)

De juiste informatie opzoeken over gezonde voeding

​​overgewicht, ondergewicht, energiebalans, inname en verbruik, leefstijl, gewicht, obesogene omgeving, energiebalans, levensverwachting, Schijf van Vijf, calorieën, eet- en voedingsgewoonten, bewegen, tandbederf, hart- en vaatziekten, kanker, obesitas, diabetes type 2, cholesterol, bloeddruk, transvetten

Bovenbouw havo/vwo

Uitleggen wat de gevolgen zijn van gezonde en ongezonde voedingsgewoonten op korte en lange termijn

Reflecteren op eigen eetpatroon in relatie tot eigen lichaamsgewicht (denk aan onregelmatig eten, extreem lijnen, overmatig eten)

De juiste informatie opzoeken over gezonde voeding

overgewicht, ondergewicht, energiebalans, inname en verbruik, leefstijl, gewicht, obesogene omgeving, energiebalans, levensverwachting, Schijf van Vijf, calorieën, eet- en voedingsgewoonten, bewegen, tandbederf, hart- en vaatziekten, kanker, obesitas, diabetes type 2, cholesterol, bloeddruk, transvetten

MBO

Uitleggen wat de gevolgen zijn van gezonde en ongezonde voedingsgewoonten op korte en lange termijn

Reflecteren op eigen eetpatroon in relatie tot eigen lichaamsgewicht (denk aan onregelmatig eten, extreem lijnen, overmatig eten)

De juiste informatie opzoeken over gezonde voeding

overgewicht, ondergewicht, energiebalans, inname en verbruik, leefstijl, gewicht, obesogene omgeving, energiebalans, levensverwachting, Schijf van Vijf, calorieën, eet- en voedingsgewoonten, bewegen, tandbederf, hart- en vaatziekten, kanker, obesitas, diabetes type 2, cholesterol, bloeddruk, transvetten
​HBO/WO

Uitleggen wat de gevolgen zijn van gezonde en ongezonde voedingsgewoonten op korte en lange termijn

Reflecteren op eigen eetpatroon in relatie tot eigen lichaamsgewicht (denk aan onregelmatig eten, extreem lijnen, overmatig eten)

De juiste informatie opzoeken over gezonde voeding

​overgewicht, ondergewicht, energiebalans, inname en verbruik, leefstijl, gewicht, obesogene omgeving, energiebalans, levensverwachting, Schijf van Vijf, calorieën, eet- en voedingsgewoonten, bewegen, tandbederf, hart- en vaatziekten, kanker, obesitas, diabetes type 2, cholesterol, bloeddruk, transvetten

 

Contactpersoon