Sector
  • Basisonderwijs

KWF komt met online lespakket 'Slim met de zon'

29-5-2018

​KWF Kankerbestrijding en het online platform Klasse TV hebben het lespakket ‘Slim met de Zon’ ontwikkeld voor kinderen in het basisonderwijs. Met dit lespakket wordt de kennis over de zon en zonbescherming onder schooltijd vergroot, zodat kinderen niet meer verbranden. Dat is nodig: het afgelopen jaar is 30 procent van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar minstens 1 keer verbrand, zo blijkt uit onderzoek van Universiteit Maastricht (2017).

Digitaal en interactief lesmateriaal

De lessen maken kinderen op een vrolijke en verassende manier bewust van zonbescherming. In de onderbouw leren kleuters over warmte, schaduw en zonverbranding. In de middenbouw leren leerlingen meer over huidtypen. En in de bovenbouw worden leerlingen opgeleid tot zonverkenners, waarbij zij hun school ‘zonproof’ gaan maken en een weerbericht ontwikkelen. Naast de lessen is er ook informatie voor ouders en educatiemateriaal voor leerkrachten.

Gastlessen

KWF wil graag de aandacht rondom het thema zonbescherming vergroten. Van roken weten we dat je kanker kunt krijgen. Van de zon weten we dat het schadelijk kan zijn, maar zien we niet echt de urgentie. Om hier extra aandacht aan te besteden organiseren ze daarom gastlessen van dermatologen. Een school kan deze gratis aanvragen. Tijdens de les van de dermatoloog leren kinderen meer over de relatie tussen de huid, zonbescherming en huidkanker.  Kinderen worden gestimuleerd na te denken over de zon en geïnspireerd om zichzelf te beschermen. Ruim 65 dermatologen hebben zich aangemeld voor het geven van een gastles.

Waar dit lespakket?

Kim Kruijt, beleidsmaker bij het KWF in het team Minder Kanker: ‘De tijdstippen dat kinderen op school buiten spelen, zijn de momenten waarop de zonkracht het hoogst is, met alle bijbehorende risico’s. Juist bij kinderen kunnen beschadigingen door uv-straling van zonlicht grote gevolgen hebben. Zware zonverbranding in de jeugd verdubbelt de kans op het krijgen van melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker. Daarom is bescherming tegen de zon zo belangrijk, juist voor kinderen. We vinden het daarom belangrijk dat ook op school aandacht is voor zonbescherming.’.

Het lespakket ‘Slim met de Zon’ is gratis verkrijgbaar via pakket.klassetv.nl/slimmetdezon/

Contactpersoon