Sector

  • Po

Vakinhoud

  • Voeding

Voedselkwaliteit

23-2-2015

Groep 1-2

​InhoudenVakbegrippen​

Eten en duurzaamheid

-​-

​Voedselveiligheid

Aangeven wat er in de koelkast moet worden bewaard en wat niet

Handen wassen voordat je gaat eten

Fruit en groenten wassen

Op hoofdlijnen risico's in de keuken benoemen

hygiëne, keuken, koelen, messen, fornuizen, handen wassen

Voedselproductie en bewerking

De groei van planten die voedsel geven in hun natuurlijke omgeving volgen, bijvoorbeeld in de schooltuin

Basisproducten van planten zoals groenten, fruit, brood en drinken rubriceren

bewerkt, onbewerkt, groei, water, zonlicht, lucht, zaadjes zaaien, plantjes poten  

​Etiketten ​

Aangeven wat er in de koelkast moet worden bewaard en wat niet

Handen wassen voordat je gaat eten

Fruit en groenten wassen

Op hoofdlijnen risico's in de keuken benoemen

​-

Groep 3-6

​InhoudenVakbegrippen​

Eten en duurzaamheid

Het besef over herkomst van voedingsmiddelenherkomst, planten, dieren, boerderij, vissers, fabriek, schooltuin, seizoenen, voedselaanbod

​Voedselveiligheid

Aangeven hoe snel vers voedsel bederft
 
Beschrijven van functie van verpakken van voedsel
bederf, bewaren, hygiëne

Voedselproductie en bewerking

Benoemen van verschillende soorten voedselbewerking

De groei van planten en voedselproductie beschrijven in relatie tot seizoenen

Toevoegingen: suiker, zout, kleurstoffen, 
Invloed op voedingswaarde: smaak, kleur, houdbaarheid
Groei van plant: vrucht, wortel, zaad met voedingstoffen voor plant als suikers, zouten, vetten
 

​Etiketten ​

Houdbaarheidsdatum op etiket gebruiken
caloriewaarde, gebruiksvoorschrift, houdbaarheidsdatum

Groep 7-8

​InhoudenVakbegrippen​

Eten en duurzaamheid

Een voedselproductieketen in stappen onderzoeken

Onderscheiden van  reguliere en duurzame productiemethodes

​ingrediënten, herkomst, bewerkt, onbewerkt, smaakversterkers, conserveren, producent, duurzaam, voedselproductieketen 

​Voedselveiligheid

Benoemen van hygiëne-aspecten in de keuken

Benoemen van manieren om voedsel te bewaren

schoonmaken, rauw eten, gaar eten, verhitten, te gebruiken tot, ontdooien, bewaren, weggooien, wettelijke eisen

Voedselproductie en bewerking

Bewerkte en niet bewerkte producten onderscheiden

Een aantal toevoegingen en bestrijdingsmiddelen herkennen en benoemen waarom ze worden gebruikt bij voedselproductie

biocide, pesticiden, e-nummers, hulpstoffen, toevoegingen, suikers, kleurstoffen, zouten, zetmeel, vetten

​Etiketten ​

Bewaarvoorschriften gebruiken
 
Herkomst benoemen vanaf een verpakking
herkomst, oorsprong, gebruiksvoorschrift, houdbaarheidsdatum (THT), te gebruiken tot (TGT), fabrikant, bereiden, gebruiken, bewaren

Contactpersoon