Sector

  • Po

Vakinhoud

  • Voeding

Voeding en gezondheid

23-2-2015

Groep 1-2

​InhoudenVakbegrippen​

​Voeding en groei ​

Verschil maken tussen eten om gezond van te groeien of om te snoepen / snacken

​Benoemen van verschillende eetmomenten

Uitleggen dat je genoeg moet drinken

Uitleggen dat je beter water kunt drinken dan drinken met veel suiker

groente, fruit, brood, aardappelen,  melk(producten), kaas, vlees, ontbijt, lunch, diner, extra's

​Functies van voeding ​

Verschillende voedingsmiddelen die bijdragen aan gezondheid: de basisvoedingsmiddelen in hoofdgroepen benoemen

Aangeven dat eten, drinken en groeien met elkaar te maken hebben. Benoemen van de vijf hoofdgroepen binnen de schijf van vijf

brood, crackers, aardappels, rijst, pasta, couscous,  groente, fruit, melk, yoghurt, karnemelk, vis, vlees, vet, water, thee, melk en melkproducten,
groente, fruit, aardappelen
vlees, vis, kaas, eieren en peulvruchten, vetten,
graan en graanproducten

Voeding en lichaamsgewicht​ ​

​-​-

 

​Groep 3-6

​InhoudenVakbegrippen​

​Voeding en groei ​

​​Kunnen uitleggen wat basisvoedsel is en wat niet

groente, fruit, brood, aardappelen, peulvruchten, melk(producten), kaas, vleeswaren, vis, kip, eieren, vleesvervangers, smeer- en bereidingsvetten, water drinken

​Functies van voeding ​

​Uitleggen welke functie voedingsstoffen hebben in het lichaam

Benoemen van voedingsmiddelen in de Schijf van Vijf

Toepassen van de zeven eetmomenten

groente, fruit, brood, aardappelen, peulvruchten, melk(producten), kaas, vleeswaren, vis, kip, eieren, vleesvervangers, smeer- en bereidingsvetten, water, groeien, eten, basisvoedsel, extra's

Voeding en lichaamsgewicht​ ​

Het schatten van de juiste hoeveelheden basisvoedingsmiddelen voor eigen leeftijdsgroep

Uitleggen dat voedselbehoefte afhankelijk is van lengte, gewicht en activiteit

Uitleggen dat je een bepaalde hoeveelheid basisvoedsel (eten en drinken) nodig hebt per dag voor de voedingsstoffen en dat de rest extra is

bewegen, voeding, koolhydraten, eiwit, vet, zetmeel, suiker, energie

Groep 7-8

​InhoudenVakbegrippen​

​Voeding en groei ​

Variatie aanbrengen in en tussen de groepen van de 'Schijf van Vijf'

Gezonde alternatieven bedenken voor minder gezonde onderdelen van maaltijden of extra's

Verschil aangeven tussen voedingsmiddelen en voedingsstoffen

Eigen voedingspatroon inschatten ten aanzien van de aanbevolen dagelijkse hoveerlheid per dag en de richtlijnen van de schijf van vijf

productgroepen, groente, fruit, brood, aardappelen, peulvruchten, melk(producten), kaas, vleeswaren, vis, kip, eieren, vleesvervangers, smeer- en bereidingsvetten, water, zetmeel, vezels, vitamine, mineralen, eiwitten, vetten,  verzadigd vet, onverzadigd vet, variatie, eet veilig, aanbevolen hoeveelheden, gevarieerd eten, eetmomenten, basisvoedsel, bewegen, calorieën

​Functies van voeding ​

Verschillende functies van voedingsstoffen benoemen

Benoemen van hoofdtaken per voedingsstof en deze verbinden aan voedingsmiddelen

Dagelijks eten verbinden met het biologisch concept van spijsvertering en stofwisseling

opbouwen, verbranden, regelen, beschermen, voedingsstof, voedingsmiddel, zetmeel, vet, vezels, water, vitamines en mineralen,
mond, tanden, kiezen, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, endeldarm, anus, alvleesklier, galblaas, lever

Voeding en lichaamsgewicht​ ​

Eigen inname van frisdrank, energiedrankjes  en limonade inschatten

Eigen inname van zoete en vette extra's inschatten

Inschatting maken van eigen eet- en beweegpatroon

Beseffen dat energieopname en -verbruik in evenwicht horen te zijn

opbouwen, verbranden, regelen, beschermen, voedingsstof, voedingsmiddel, zetmeel, vet, vezels, water, vitamines en mineralen,
mond, tanden, kiezen, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, endeldarm, anus, alvleesklier, galblaas, lever

Contactpersoon