Sector

  • Po

Vakinhoud

  • Voeding

Eten kopen, bereiden, beleven

23-2-2015

Groep 1-2

​InhoudenVakbegrippen​

Eetgewoonten

Benoemen van eigen eetgewoonten

Bewust van eetmomenten en invloed op gebit

tandbederf, tanden poetsen, wisselen tanden en kiezen, gebitsverzorging,   eetgewoonten, drinkgewoonten, maaltijden, smaken, tafelmanieren

​Voedsel kopen

--

Vergelijkend warenonderzoek

Benoemen welke producten in welke soorten winkels verkocht worden

​producten, winkels, aanbod, bakker, slager, groenteman, supermarkt

​Eten bereiden ​

Spelenderwijze toepassen van eenvoudige bereidingstechnieken zoals snijden, kneden, malen en zeven snijden, kneden, malen, zeven, zandbak

​Sociale aspecten van eten ​

Plezier beleven aan samen eten met anderen

Geur- en smaakbeleving ontwikkelen

Rekening houden met anderen die een speciaal dieet (moeten) volgen

Aan tafel eten

​-

​Culturele aspecten van eten ​

Verschillen in eet- en drinkgewoonten en  tafelmanieren thuis en bij anderen herkennen

Voorbeelden noemen van speciaal voedsel bij speciale gelegenheden

eet- en drinkgewoonten, tafelmanieren, speciale gelegenheden

Groep 3-6

​InhoudenVakbegrippen​

Eetgewoonten

Benoemen van eigen eetgewoonten

gebitsverzorging, tandbederf, eetgewoonten, drinkgewoonten, eetmomenten, proeven, overblijven, trakteren, smaakverschillen,  tafelmanieren

​Voedsel kopen

Beperkt en gericht inkopen doeneenvoudig boodschappenlijstje samenstellen

Vergelijkend warenonderzoek

Het nut van reclame uitleggen

​producten, winkels, aanbod, reclame, verpakking, proeven, smaak- en geurbeleving

​Eten bereiden ​

Eenvoudige gerechten bereiden, zoals een lunch

Gebruiken van een eenvoudig recept

keukengerei, hygiëne, voedselbereiding,  wassen, schillen, pellen, beleggen, smeren,  tafeldekken, proeven, smaak, geur, bewaren, handen wassen, snijden, kneden, malen

​Sociale aspecten van eten ​

Plezier beleven aan samen eten met anderen

Verschillende soorten van een product (bewerkt/ onbewerkt) proeven en vergelijken

Bewust zijn van smaakvervlakking als gevolg van veel zoet en hartig eten

Rekening  houden met anderen die een speciaal dieet (moeten) volgen

​smaak, geur, beslissen over eten, tafelmanieren thuis, tafelmanieren bij anderen, smaakopvoeding, trakteren

​Culturele aspecten van eten ​

Verschillen herkennen in levensovertuiging in relatie tot eetgewoonten

Nederlandse tradities benoemen rondom eten

levensovertuiging, religie, cultuur, feest, traditie

Groep 7-8

​InhoudenVakbegrippen​

Eetgewoonten

Eetgewoonten onderzoeken
 
Eigen mening geven over een gezond eetpatroon
gebitsverzorging, tandbederf, gezonde eet- en drinkgewoonten, voedingspatroon, proeven, eetmomenten, hoofdsmaken, zintuigen, smaakvoorkeuren, overblijven, trakteren, smaakverschillen,  tafelmanieren

​Voedsel kopen

Boodschappenlijst maken en inkopen doenhoeveelheden, boodschappenlijst, budget, vergelijken, afwegen

Vergelijkend warenonderzoek

Verse producten met kant- en klare vergelijken op smaak en prijs

Mening geven over de invloed van reclame (op televisie, in folders of in de winkel) op eigen eetgedrag

​winkelaanbod, reclame,  televisie, folder, aanbieding, verleiding, verpakking, proeven, smaak- en geurbeleving, vers, versbeleving,  kant-en-klaar, kwaliteit, kwantiteit, prijs-kwaliteit verhouding

​Eten bereiden ​

Beheersen van eenvoudige bereidingstechnieken zoals wassen, schillen, snijden, smeren, bakken, kokenkeukengerei, ontbijt, lunch, diner, snack, recept, bakken, koken, smeren, wassen, snijden, schillen, pellen, experimenteren, proeven, smaak- en geurbeleving, bewaren, hygiëne

​Sociale aspecten van eten ​

Plezier beleven aan samen eten met anderen
 
Trends in voedsel analyseren
 
Bewust zijn van smaakvervlakking als gevolg van veel zoet en hartig eten
 
Herkennen van sociale druk wat betreft samen eten
 
Rekening  houden met anderen die een speciaal dieet (moeten) volgen
​smaakvoorkeuren, hoofdsmaken, smaakvervlakking, verjaardag, feestdagen, groepsdruk druk

​Culturele aspecten van eten ​

Vergelijken van voedingsgewoonten in relatie tot feestelijkheden bij verschillende (sub)culturenlevensovertuiging, religie, cultuur, feest, traditie, ritueel slachten, familiecultuur,  denk hierbij aan: koosjer, vegatarisch, alcohol, sabbat, reinheid

Contactpersoon