Sector

  • Mbo

Vakinhoud

  • Voeding

Eten kopen, bereiden, beleven

15-11-2016
​InhoudenVakbegrippen​

Eetgewoonten

Mijn eigen voedingspatroon analyseren en vergelijken met dat van anderen

Mijn eigen voedselkeuzes uitleggen

Mijn eigen voedselketen beschrijven

Voorbeelden geven van het gebruik van voeding in relatie tot mijn toekomstige beroepspraktijk

culturen, maatschappij, voedseltrends, dranktrends, voedingspatroon, voedselkeuzes, voedselfabels, smaakperceptie, (school en bedrijfs)kantine, werktijden, maaltijdplanning

​Voedsel kopen

Aan de hand van een budget een maaltijd samenstellen, door de hoeveelheden te berekenen en een bijpassende boodschappenlijst te maken

maaltijdplanning, zakgeld, ouders, hoeveelheden, boodschappenlijst, budget, vergelijken, verleidingen, porties, afwegen, recepten, impulsaankoop, menu plannen

Vergelijkend warenonderzoek

De kosten van voedingsmiddelen vergelijken

Uitleggen wat betrouwbare bronnen zijn die informatie verstrekken over eten, drinken en gezondheid

Keurmerken beschrijven

Vergelijkend warenonderzoek uitvoeren in de winkel

Reclame analyseren

reclame, aanbieding, verleiding, marketing, merkbeleving, kwaliteit, kwantiteit, prijs-kwaliteit verhouding, keurmerken, ik kies bewust, ik kies gezond, eko, fairtrade, A-merk, B-merk, huismerk, Voedingscentrum

​Eten bereiden ​

Maaltijden voor mezelf bereiden waarbij ik

  • Hygiënisch kan werken

  • Verschillende bereidingstechnieken uitvoer

  • De juiste hoeveelheden kan afwegen

  • Weinig restjes over laat

keukengerei, kooktechnieken, experimenteren, recepten, bereidingswijze, tijdsplanning, voedselveiligheid, verspilling, bederf,  ingrediëntendeclaraties

​Sociale aspecten van eten ​

Plezier beleven aan samen eten en koken met anderen

Uitleggen wat de voor- en nadelen zijn van trendy voedsel

Voorbeelden beschrijven van emotionele triggers voor eten

Mijn voedselkeuze beargumenteren bij een (feestelijke) gelegenheid

Uitleggen hoe ik rekening kan houden met anderen die een speciaal dieet (moeten) volgen

​smaakvoorkeuren, trends in eetgedrag,  maatschappij, sociale druk

​Culturele aspecten van eten ​

Uitleggen wat gezond en duurzaam eten is

Respectvol omgaan met verschillende (culturele) uitingen rondom voeding (denk aan: vegetarisch, koosjer, halal, biologisch)

levensovertuiging, religie, cultuur, traditie, familiecultuur, ramadan