Sector

  • Po

Vakinhoud

  • Voeding

Voeding en gezondheid

15-11-2016
​InhoudenVakbegrippen​

​Voeding en groei ​

De groepen van de schijf van vijf beschrijven

Gezonde alternatieven beschrijven voor minder gezonde onderdelen van maaltijden of extra's

Verschil uitleggen tussen voedingsmiddelen en voedingsstoffen

Reflecteren op mijn eigen voedingspatroon ten aanzien van de aanbevolen hoeveelheid per dag en de richtlijnen van de schijf van vijf

​productgroepen, groente, fruit, brood, aardappelen, peulvruchten, melk(producten), kaas, vleeswaren, vis, kip, eieren, vleesvervangers, smeervetten,  bereidingsvetten, water, zetmeel, vezels, vitamines, mineralen, eiwitten, vetten,  verzadigd vet, onverzadigd vet, variatie, veiligheid, aanbevolen hoeveelheden, gevarieerd eten, eetmomenten, basisvoedsel, bewegen, calorieën

​Functies van voeding ​

Uitleggen wat de verschillende functies van voedingsstoffen zijn

De hoofdtaken per voedingsstof beschrijven en deze verbinden aan voedingsmiddelen

Het biologisch concept spijsvertering en stofwisseling aan de hand van eigen dagelijks eten uitleggen

voedingsstof, voedingsmiddel, zetmeel, vet, vezels, water, vitamines en mineralen,
mond, tanden, kiezen, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, endeldarm, anus, alvleesklier, galblaas, lever

Voeding en lichaamsgewicht​ ​

Benoemen wat mijn eigen inname is van frisdrank, enerydrankjes en limonade, zoete en vette extra's

Uitleggen hoeveel mijn eigen inname is van zoete en vette extra's'

Beschrijven wat mijn eigen eet- en beweegpatroon is

Uitleggen dat energieopname en –verbruik in evenwicht horen te zijn

voedingsstof, voedingsmiddel, zetmeel, vet, vezels, water, vitamines en mineralen, mond, tanden, kiezen, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, endeldarm, anus, alvleesklier, galblaas, lever