Sector

  • Vmbo bovenbouw

Vakinhoud

  • Voeding

Voedselkwaliteit

15-11-2016
InhoudenVakbegrippen​

Eten en duurzaamheid

Een eigen afweging maken voor eigen voedselkeuze en de gevolgen daarvan relateren aan de wereldvoedselproductie

Reflecteren op eigen verspillingsgedrag

voedselafdruk, dierenwelzijn, milieu, klimaat, eerlijke handel, natuurbehoud, verspillen, verpakking, klimaat, transport, seizoenen, voedselverdeling, politiek, keurmerken. portionering

​Voedselveiligheid

​Beschrijven wat er nodig is om voedsel houdbaar te maken en voedselbederf te voorkomen

Uitleggen hoe het komt dat voedsel bederft

bacterie, schimmel, rotten, verzuring, atmosfeer, temperatuur, etiket, bewaaradvies,  koelkast, vriezer, ontdooien

Voedselproductie en bewerking

Beschrijven hoe de productie van voedsel in Europa is ten opzicht van de rest van de wereld

Voor- en nadelen beschrijven van biotechnologie, gangbare en biologische producten

Beschrijven wat de rol van de voedselindustrie is op de kwaliteit van voedsel

biocide, pesticiden, e-nummers, hulpstoffen, toevoegingen, suikers, kleurstoffen, zouten, zetmeel, vetten

​Etiketten ​

Uitleggen wat de voedingswaarde en ingediëntendeclaratie op etiketten betekent.

Beschrijven wat keurmerken zijn

e-nummers, ingrediënten, toevoegingen, bewaarvoorschrift, energie, portie, voedingswaarde, verpakkingshoeveelheid

Contactpersoon